Sekoju līdzi visam aktuālajam un iesaku jums!

Arhīvs
Marts, 2024
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Klausoties «saldu» mūziku var samazināt kāri pēc saldumiem
Publicēts 17. jūnijā, 2014.
Kā noskaidrojuši britu zinātnieki, kāri pēc saldumiem var samazināt klausoties «saldu» mūziku. Cilvēka garšas sajūtu iespējams manipulēt ar mūzikas tempa un instrumentu palīdzību.

Pasaulē ir izveidots īpašs mūzikas žanrs ar nosaukumu «skaņu garšvielām», kas liek cilvēku smadzenēm noticēt, ka apēstā ēdena garša ir, piemēram, daudz saldāka vai skabāka nekā patiesībā.

Tas būtu jauns veids kā pavāri varētu mazināt cukura un sāls lietošanu, nezaudējot ēdiena garšu, norāda Oksfordas universitātes eksperimentālās psiholoģijas profesors Čārlzs Spenss.

Spenss piebilst, ka tas būtu īstermiņa risinājums, norādot, ka ar skaņu palīdzību ēdiena garša var mainīties un smadzenēm var likties, ka ēdiens ir par 10 %  saļāks, saldāks vai skabāks, tādējādi uzlabojot cilvēku veselību un veicinot veselīga dzīvesveida izplatīšanos. Eksperimenta laikā tika noskaidrots, ka zemas pūšaminstrumentu skaņas saistās ar kafijas rūgto garšu, savukārt augstas klavieru notis liek domāt, ka apēstais ēdiens ir saldāks.

Pasaules Veselības organizācija (PVO) kā pieļaujamo cukura dienas devu pieaugušam cilvēkam noteikusi 12 tējkarotes, taču apsver iespēju samazināt noteikto devu uz pusi, ņēmot vērā, ka cukurā nav organismam svarīgu vielu kā vitamīnu, olbaltumvielu, veselīgo tauku un minerālvielu.


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: